روستای علوی خواستگاه زعفران کاشان
به گزارش پایگاه خبری سیمین و به نقل از فصل نامه سیمین ،برگزاری نخستین جشنواره زعفران علوی در آبان ۱۴۰۳، نقطه عطفی در تاریخ کشاورزی این منطقه محسوب میشود این رویداد مردمی که با حضور مسئولان کشوری همراه شد، نهتنها برگ زرینی در کارنامه مشارکتهای مردمی بود، بلکه به طور رسمی عنوان قطب و خاستگاه زعفران کاشان را برای این روستا به ارمغان آورد.
در تحلیل اهمیت چنین رویدادهایی باید گفت جشنوارههای محصولات روستایی، کارکردی فراتر از معرفی محصولات دارند. این رویدادها میتوانند: زمینهساز توسعه پایدار روستایی باشند و به حفظ و تقویت فرهنگ بومی ختم شود و زنجیره ارزش محصولات را تکمیل کنند و همچنین اشتغال پایدار ایجاد نمایند.
در این مسیر، حمایت نهادهای حاکمیتی و دستگاههای دولتی نه به عنوان مدیر، بلکه در نقش تسهیلگر ضروری است تا اصالت مردمی این برنامهها حفظ شود.
اکنون با اضافه شدن برند زعفران به دو برند جهانی دیگر کاشان – گلاب و فرش – مثلث اقتصادی بی نظیری در منطقه شکل گرفته است و این سهگانه برند باعث می شود ارزش افزوده قابل توجهی ایجاد و به گردشگری کشاورزی نیز رونق بخشیده شود و برند کاشان را در بازارهای جهانی تقویت کند.
با توجه به پیشینه تاریخی کشت زعفران در مناطق مرکزی ایران، ضروری است مسئولان با حمایتهای همهجانبه، زمینه ارتقای این رویداد مردمی به سطح ملی را فراهم آورند. تحقق این هدف علاوه بر تثبیت و ارتقای جایگاه کاشان در تولید زعفران، میتواند الگویی برای توسعه پایدار سایر مناطق روستایی کشور باشد.
بر این اساس دومین دوره این جشنواره در ۱۵ و ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۴ در روستای علوی، قطب و خاستگاه زعفران شهرستان کاشان، برگزار می شود.
این جشنواره که سال گذشته برای نخستین بار به صورت مردمنهاد برگزار شد، امسال نیز با هدف ترویج کشت زعفران، تکمیل زنجیره ارزش این گیاه و ایجاد نوآوری در فرآوریهای مرتبط برپا میشود.
روستای علوی با سابقهای ۳۰ ساله در کشت زعفران، نزدیک به ۵۰ درصد از ظرفیت کشت این محصول را در شهرستان کاشان به خود اختصاص داده و به “دهکده گلاب و زعفران ایران” مشهور است. بر اساس آخرین آمار اعلام شده، سطح زیر کشت زعفران در این روستا بیش از۴۰ هکتار است . این منطقه با دارا بودن شرایط اقلیمی مناسب، پیشرو در کشت زعفران در منطقه کاشان است.
در حاشیه اولین دوره این جشنواره، از “سند ارتقای زنجیره ارزش راهبردی زعفران” که به همت مرکز پیشرشد اردهال و پارک علم و فناوری دانشگاه کاشان تهیه شده بود، رونمایی شد

سعید جعفری : دبیر جشنواره زعفران علوی
تمام/